Titlu: Poveşti cu mămici şi tătici
Autor: Cristina Beatrice Preda
Editura: Integral
Număr pagini: 32
An apariţie: martie 2015
Prima poveste „Îmbrăţişarea mamei”, cea care deschide cărticica „Poveşti cu mămici şi tătici” semnată de foarte tânăra scriitoare Cristina Beatrice Preda, are acţiune în Oceanul Îmbrăţişărilor, acolo unde Perla şi Perlina, mamă şi fiică, îşi arată dragostea una faţă de alta printr-un ocean de îmbrăţişări. Toţi le admiră pentru gesturile lor afectuoase şi tandre, numai Lacăt-Negru dorea să se răzbune pe cele două. Numele acestuia include adjectivul „Negru” care îl recomandă ca fiind o persoană dură, invidioasă, răzbunătoare, într-un cuvânt, cu sufletul negru. Şi substantivul „Lacăt” ne poate duce cu gândul la o persoană dură şi închisă în sine.
În timp ce Perlina era în vizită la bunica sa, Lacăt-Negru şi-a făcut apariţia la casa Perlei, acolo unde şi-a ţesut răzbunarea, prin ridicarea unui zid de mentă. Cum un necaz nu vine niciodată singur, acesta a mers şi la micuţa perlă pentru a o învrăjbi împotriva mamei sale, spunându-i că aceasta nu o mai iubeşte şi ca s-o ţină departe de dânsa a ridicat un zid. Fără prea multă experienţă de viaţă, Perlina dă crezare vorbelor răutăcioase ale lui Lacăt-Negru şi decide să nu se mai întoarcă la mama sa acasă ci să plece în lumea mare în căutarea altei mame care s-o iubească şi s-o îmbrăţişeze.
Umblând de acolo până acolo, micuţa nu a găsit niciunde o îmbrăţişare ca a mamei sale aşa că în cele din urmă a luat hotărârea de a reveni acasă. Cum adevărul iese întotdeauna la suprafaţă precum uleiul deasupra apei, Perlina a aflat totul şi astfel a reluat relaţia cu cea care-i dăduse viaţă şi o iubea cel mai mult pe această lume. O mamă poate înlocui un ocean,/dar oceanul nu poate înlocui o mamă!
Universul descris de tânăra scriitoare Cristina Preda este unul de basm, iar mama este centrul lumii în jurul căreia toate cele bune se învârt. Pentru a accentua acest colţ de rai, autoarea se foloseşte de numele personajelor sale sau al locurilor: Oceanul Îmbrăţişărilor, Mătura Fericirii, Mătura Iubirii, Mătura Păcii. Deci, în concluzie, reţeta unei îmbrăţişări are ingrediente precum: iubire, armonie şi voie bună.
Muntele tăticilor
Şerveţel împreună cu tatăl său Şervo urmau să plece într-o excursie specială. Cum orice ieşire din casă este atent supravegheată de mama sa grijulie, aceasta nu a uitat să le dea celor doi băieţi ai săi cele mai bune sfaturi şi sfânta binecuvântare. Din umbră, Scobitoarea Urâcioasă şi aliatul său Castronul Pârâcios îşi făceau planuri ca să le strice celor doi excursia.
Prima săgeată otrăvită aruncată de cei doi inamici către Şervo şi fiul acestuia a fost la casa lui Muşeţel, când au stricat roata de olărit. Tare s-a mai supărat micuţul Şerveţel când a văzut că roata era defectă şi astfel nu putea învăţa meserie.
După ce tatăl şi fiul au cules trifoi care să le poarte noroc, să le meargă totul în excursie ca pe roate, toate planurile de răzbunare ale celor doi duşmani au dat greş. Chiar şi Pârâciosul sătul de gura Scobitoarei a decis s-o părăsească.
Din această povestioară am învăţat că relaţia dintre tată şi fiu este mai puternică decât orice pe lume, iar forţa ce-i leagă pe cei doi are capacitatea de a schimba răul în bine. Am mai reţinut că în sufletele noastre, ale tuturor, există flacăra iubirii, iar noi suntem datori să o întreţinem şi să ne bucurăm de binefacerile ei.
O apreciez şi o felicit pe scriitoare pentru frumoasele poveşti rodite din sufletu-i pur de copil, şi-i mai acord o bilă albă şi pentru personaje, acestea sunt create în totalitate de ea şi au o urmă de inocenţă şi de bunătate, calităţi specifice vârstei de aur.
Poveştile tinerei scriitoare Cristina Beatrice Preda au capacitatea de a-ţi reda zâmbetul pe buze şi de a-ţi dori să le citeşti în sânul familiei alături de mamă şi de tată, fiind cu părinţi şi copii dar şi pentru aceştia.
Despre scriitoare
Cristina Beatrice Preda este autoare a șase cărți pentru copii, absolvind anul acesta liceul. Încă din copilărie creează poveşti. Prima carte i-a fost publicată la vârsta de 13 ani, fiind câştigătoare a numeroase concursuri de creaţie literară.
Dedic această carte părinților mei. Este un cadou pentru iubirea și sprijinul lor. Le mulțumesc! a dorit să precizeze Cristina Beatrice Preda la lansarea, în martie 2015, a cărţii „Poveşti cu mămici şi tătici”.