Alchimiștii cuvintelor – un nou proiect editorial al echipei
Prin noiembrie 2017 îi invitam pe cei cu activitate literară sau cu gânduri de scriitor ținute la sertar să-și facă timp respectiv curaj și să participe la cel de-al doilea proiect editorial al echipei Cărțile Tinerilor.
Un grup de trei tineri poeți, impetuoși și creativi, a pilotat primul vehicul de vise și intenții bune proiectat și pus în mișcare odată cu prima antologie, Călătorii lirice, coordonată de echipa blogului nostru. Tinerii poeți se numeau Denisa Aricescu, Dănuț Belu, Ioana Andreea Dogeanu, cu care am mai colaborat pe blog la categoria Tineri scriitori.
Se întâmpla în vara anului 2017, iar după o primă cursă reușită, o scurtă escală și o puternică infuzie de miracol, călătoriile lirice continuă pe parcursul anotimpului alb, cu o garnitură de creații literare zămislite de Alchimiștii cuvintelor.
Pentru această cea de-a doua antologie nu am avut doar o motivație puternică — vise și intenții bune — deși entuziasmul sănătos al perioadei de început nu ne-a ocolit nici de această dată. Am lansat din timp către amatorii de scris și frumos din toate colțurile țării intenția noastră, tematica și condițiile de participare, mai bine conturate decât cele de la care am pornit oarecum în joacă, la prima antologie, iar ceea ce a rezultat s-a constituit într-un florilegiu de poezie variat cu câteva pagini de proză scurtă, unele chiar aparte ca gen și formulare. Parcă dorind să ne amintească de cel mai vechi document păstrat, scris în limba română (Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, 1521) sau de tradiția românească a literaturii epistolare, doi dintre coautori au realizat un schimb imaginar de scrisori precum doi îndrăgostiți, îmbogățind cu fantezia lor epistolară conținutul de metafore revelatorii al antologiei Alchimiștii cuvintelor și, de ce nu, chiar tradiția invocată și evocată de ei.
Pentru prezenta antologie ne-am reîntâlnit pe calea poeziei cu doi dintre autorii din vehiculul de test — antologia Călătorii lirice —, cu Denisa Aricescu și Dănuț Belu, iar acestora li s-au alăturat în ordinea alfabetică a numelui: Ștefania Dobre, Cosmin Druță, Angela Irina Ghintuială, Cosmin Țîrei, ultimul din autorii enumerați pregătind pentru antologie și o poveste, Tânărul povestitor, de fapt o alegorie a poveștilor și povestitorilor și, prin extindere, a scrisului, literaturii și scriitorilor.
De remarcat între coautori este prezența cu câteva poezii a Florinei Dinu. Acestea reprezintă cele mai recente creații poetice ale coordonatoarei antologiei. Șase poezii succinte, reduse ca număr de cuvinte componente dar iradiante prin abundența de înțelesuri. Tot Florina a dat curs invitației lui Dănuț Belu de a-i fi parteneră de condei în schimbul de scrisori inspirat de un Cupidon năzdrăvan.
Ilustratoarea Bianca Ionescu ne-a fost din nou alături cu sugestii, har și solicitudine. Grație măiestriei sale mesajul scris, textul literar a fost însuflețit vizual pe coperta 1 a cărții și a deschis paginile epistolare din interior.
Serviciile de redactare, tehnoredactare și corectură au fost executate de Editura Altfel Solutions.
Vă invităm să răsfoiți on-line, mai jos, antologia Alchimiștii cuvintelor și să citiți pe blog un material realizat de Florina Dinu despre conținutul antologiei, material de asemenea cuprins în paginile cărții. Click aici pentru a lectura articolul Florinei.
Anca Spiridon
Despre proiectul nostru editorial – antologia Călătorii lirice – realizat în vara lui 2017 poți citi mai jos.
La Cărțile Tinerilor vara aceasta începea într-o dispoziție lirică. Nu, asta nu a însemnat că ne-am pus pe visat și ne-am trimis gândurile în vacanță. Pe de-o parte pentru că asta chiar facem, visăm mai tot timpul, iar de gânduri aveam mare nevoie; să fie foarte organizate. Prin primăvară intenționam să colaborăm pentru a publica o antologie de poezie. Mie îmi place să citesc poezie. De fapt poezia este o literatură în sine, iar cuvintele sunt personajele, vedetele pe care le adorăm datorită poeților.
Florina scrie și a publicat poezie, deci ea a fost cea mai motivată dintre noi. Iar în cazul antologiei pe care o lansăm astăzi, pe care am intitulat-o în cele din urmă Călătorii lirice, s-a produs și o premieră pentru Florina. A debutat în calitate de coordonator.
Cu entuziasmul specific vârstei și plină de neastâmpăr a întrebat tineri poeți, colegi de generație, dacă sunt interesați de proiect, dacă vor să ne trimită creațiile lor spre analiză. Nu a fost un lucru simplu, deși pare simplu ca bună ziua, tocmai pentru că Florina este una dintre ei. Dar așa e ea, o fire dârză, mai ales când știe că poate da o mână de ajutor. Iar dacă apare chiar și cea mai mică ocazie o face cu plăcere și devine molipsitoare.
Poeții nu au nevoie de ajutor, fără doar și poate, dar au nevoie cu siguranță să fie cunoscuți și recunoscuți. Își doresc mai ales să ajungă la cititori. Iar cititori de poezie este tot mai greu să găsești, deși totuși există. Posibil acești cititori se simt la fel precum poeții, lăsați în așteptare… Cu atât mai lăudabil din partea unor tineri că citesc, scriu poezie și că se încumetă să publice, nu dau uitării marea lor chemare. Aceasta este foarte puternică pesemne, la fel cum este și credința poeților în poezie, în capacitatea ei de a rezista în sufletele noastre, de a dăinui peste timp.
În acest sens, Florina a simțit multă responsabilitate și dorință de implicare. Cei pe care i-a cooptat în proiectul, cu și pentru tineri poeți, au fost Dănuț Belu, Denisa Aricescu și Ioana Andreea Dogeanu, altfel spus versuri moderne, dar o delicatețe sufletească care ne trimite cu gândul la perioada romantică. Despre Denisa și Ioana puteți citi și în categoria Tineri Scriitori, pe blog.
Acești trei tineri scriu poezie nu doar cu talent ci și cu responsabilitate, încercând să oglindească în cuvintele lor instantanee sufletești, momente de reflecție, o neliniște constructivă. Ei par a fi necontenit în căutarea celei mai bune versiuni a lor, a noastră, a lumii în care trăim. Sunt tineri, dar nu tocmai la început de drum în privința publicării. Au fiecare cel puțin un volum de poezie publicat și le dorim mult, mult succes pe mai departe.
În ceea ce ne privește pe noi, este un început, un prim proiect care continuă cu succes munca de pe blog și obiectivele noastre legate de bătrâna doamnă, literatura, și tinerii. Lucrăm deja la alte proiecte în acest sens și vom reveni cu vești. Tinerii autori ne pot contacta la adresa de email cartiletinerilor@gmail.com/office@cartiletinerilor.com.
Până atunci, până vă faceți curaj să ne scrieți, puteți citi mesajele celor trei poeți și puteți răsfoi pagini din antologia Călătorii Lirice.
Mulțumim Biancăi Ionescu pentru ilustrația copertei. Aceasta exprimă tematica și atmosfera poeziilor: timpul, natura, iubirea, ilustrând inspirat și titlul antologiei.
Serviciile de redactare, tehnoredactare și corectură au fost executate de Editura Altfel Solutions.
Ideile și comentariile noastre referitoare la antologia Călătorii lirice le puteți citi pe blog și în categoria Recenzii.
Anca Spiridon
Mesajele tinerilor poeți, coautori ai antologiei Călătorii lirice
Dănuț Belu: „A scrie poezie este un fel de terapie şi sănătate pentru suflet… Poezia rămâne o religie, un act sacru, o poveste despre amor, suferinţă şi dor.”
Denisa Aricescu: „După cum am mai afirmat consider că fiecare om are propriile versuri, rostite și neluate-n seamă. Oamenii sunt poeții propriei vieți.”
Ioana Andreea Dogeanu: „Cred că fiecare om are o poezie proprie. Poezia mea se naşte din cele mai sincere şi pure sentimente, din dragostea pentru oameni, din frumuseţea clipei, din simplitatea încununată cu efervescenţa dată de vârsta tinereţii.”
Răsfoiți pagini din Călătorii lirice
Curiozitatea preşcolarilor şi elevilor din clasa pregătitoare şi clasa I, plăcerea lor de a asculta poveşti, de a face cunoştinţă cu personaje simpatice întâlnesc, în paginile revistei, intenţia editorilor de a-i învăţa prin joc pe copii mai multe despre lume, despre relaţiile cu ceilalţi, despre experienţele pe care le trăiesc pentru a deveni mai încrezători şi mai dornici de cunoaştere.
Publicaţia Rici Arici reprezintă un proiect editorial al echipei care poate fi integrat cu succes în cele două medii sociale în care se formează copilul: familia, grădiniţa/şcoala. Este în acelaşi timp un proiect deschis, care se doreşte a fi construit pas cu pas, care să-i implice pe cât mai mulţi dintre cei interesaţi de educaţie.
Continuaţi să citiţi mai mult.