Un scriitor prolific
Astăzi se împlinesc o sută cincizeci și doi de ani de la nașterea unui scriitor prolific. A desfășurat o activitate literară amplă, întinsă pe șase decenii. Longevitatea literară transcende cu mult anii săi de viață. A trăit șaptezeci, lăsând posterității opere nemuritoare, între care și unele dintre cele mai frumoase și populare cărți pentru copii: Povești aievea pentru copiii mici și Cărțile Junglei.
O zi din anul 1865 a fost hărăzită să fie ziua de naștere a lui Joseph Rudyard Kipling. Pe 30 decembrie 1865, în India britanică, provincia Bombay, viitorul mare scriitor venea pe lume. Părinții săi britanici au rămas în India, să lucreze, iar copilul lor și-a petrecut primii ani din viață în Anglia.
Un singur nume pentru două celebrități
Tot în Anglia părinților săi – tatăl, John Lockwood Kipling, profesor de arte plastice și ilustrator; mama, Alice MacDonald – își are originea numele de Rudyard. Rudyard este mai întâi de toate un toponim, un nume de lac. Lacul Rudyard din comitatul englez Staffordshire a fost locul unde părinții săi s-au cunoscut. Chemându-l idem pe fiul lor se puteau simți mereu ca la prima întâlnire.
Chiar dacă începuturile literare ale lui Kipling și operele sale de maturitate sunt legate și amintesc de țara natală, în cele din urmă, scriitorul se va stabili definitiv în Anglia unde va publica și primul său roman, The Light that Failed, în anul 1890. Ajunge în Anglia după o lungă călătorie. Vizitează mai multe țări între care și Statele Unite ale Americii unde îi face o vizită neanunțată lui Mark Twain, acasă. Și are noroc. Mark Twain îi acordă din timpul său, se simte bine în compania sa și îi lasă lui Rudyard Kipling o impresie puternică și câteva sfaturi.
Notorietatea și Cărțile Junglei
Dobândește notorietatea prin poemele Gunga Din (1892) și If (1895), romanul Kim (1901), Povești aievea pentru copiii mici (1902) și numeroasele schițe și nuvele pe care le scrie. În anul 1907 i se acordă Premiul Nobel pentru Literatură.
Cărțile Junglei îl fac cunoscut lumii întregi până în prezent și iubit de publicul tânăr (scriitorul a primit multe scrisori de la copii despre Cărțile Junglei). Creațiile sunt elaborate în perioada de patru ani cât a durat șederea sa în Statele Unite ale Americii, după căsătoria cu Caroline Balestier, în 1892. Ca o curiozitate a vieții scriitorului este faptul că soția sa Caroline (Carrie) era născută pe 31 decembrie 1962, iar fiica sa Josephine, primul său copil, s-a născut pe 29 decembrie 1892. Totuși ceea ce pare a fi o confirmare a unui mediu de familie norocos și armonios a ascuns se pare nebănuite secrete și multe încercări. Se pare. Cert este că mariajul soților Kipling a rezistat, iar cei doi au rămas împreună și după momente critice, pierderea a doi dintre cei trei copii ai lor, Josephine, în 1899, și John, în 1915, în Primul Război Mondial. Pe această temă puteți citi două articole diferite ca perspectivă: Caroline Starr Balestier Kipling și The cruel side of Kipling.
Dacă nu și-a putut salva băiatul de la moarte, o mică mângâiere i-a adus-o un soldat francez, Maurice Hammoneau. În buzunarul stâng de la piept, soldatul avea, într-o ediție fanțuzească de buzunar, în momentul în care a fost împușcat, romanul Kim scris de Kipling. Cartea a primit glonțul ucigaș și a salvat inima soldatului.
Revenind la Cartea Junglei, aceasta a văzut lumina tiparului în anul 1894. Un an mai târziu, în 1895, este publicată A doua carte a Junglei. Cele două cărți dedicate junglei, având personaje animale exotice, accentuează relația dintre om și animal, conturând o prietenie fără margini și limite, bazată pe respect, iubire și dăruire.
Un prichindel fără haine pe el și fără experiență pătrunde în peștera lupilor, așezându-se lângă puișorii gazdelor. Prichindelul este nimeni altul decât Mowgli, băiatul ce va fi învățat, format și educat de ursul Baloo, învățătorul junglei, și de Bagheera, pantera neagră. Puiul de om învață repede legile din pădure, chiar să-și procure hrană, să se spele, să se cațere în copaci după miere sau nuci, dezvoltându-și abilități asemenea maimuțelor. Iar în semn de mulțumire față de lupi, micuțul le scotea spinii ori scaieții din labe. Traiul printre animale l-au ajutat pe Mowgli să învețe tainele comunicării cu animalele sălbatice, astfel devenind unul de-al lor, dar și pe mai departe, când în A doua carte a Junglei vine vremea ca el, puiul de om, să salveze Jungla de dholi, dar și să se alăture în cele din urmă semenilor săi, oamenii: „omul merge către om, deși jungla nu-l alungă”.
Cărțile sale pentru copii au fost ilustrate, un exemplu fiind colecția de Povești aievea pentru copiii mici (1902). La ilustarea multor cărți și-a adus contribuția și tatăl autorului. Cărțile Junglei au beneficat de mai multe ecranizări Disney.
Curiozități
Rudyard Kipling s-a stins din viață la 18 ianuarie 1936, la Londra, în Anglia, nu mult după ce împlinise șaptezeci de ani. De acest eveniment trist se leagă totuși și o amintire amuzantă, o anecdotă. O publicație a anticipat momentul, anunțând greșit moartea sa. Autorul a trimis redacției următorul mesaj: „Tocmai am citit că am murit. Nu uitați să mă ștergeți din lista abonaților.” Noi, cititorii, însă nu îi vom șterge vreodată numele din inimile noastre
Trupul neînsuflețit a fost incinerat, iar cenușa înmormântată la Catedrala Westminster, Colțul Poeților (Poets’ Corner), alături de mormintele altor doi scriitori majori ai Angliei, Charles Dickens și Thomas Hardy.
Din anul 2010 un crater descoperit pe planeta Mercur îi poartă numele, iar ca o recunoaștere adusă interesului scriitorului pentru științele naturale, în 2012, o specie dispărută de crocodil a fost denumită Goniopholis kiplingi.
Să ne jucăm cu Baloo și Mowgli!
Am ajuns și la finalul articolului dedicat lui Rudyard Kipling. Vă invităm să accesați pe blog recenziile la Cartea Junglei și A doua carte a Junglei.
Elevilor le-am pregătit și un material de joc. Îl puteți accesa, cu un click pe link-ul de mai jos. Lecturi frumoase!