Titlul: Strada Zambila
Autor: Fanny Chartres
Editura: Grupul Editorial Art
Număr pagini: 120
An apariție: 2018
Cartea de față prezintă realitatea prin care trec majoritatea familiilor din România. El, medic, iar ea, profesoară, părinți a două fete, Ilinca și Zoe, decid să lase totul în țara natală și să înceapă o nouă viață în Franța, în căutare de resurse financiare. Cât timp părinții sunt plecați la muncă în străinătate, copilele sunt lăsate în grija bunicilor.
Ilinca este elevă în clasa a VI-a, în timp ce sora sa este într-a doua. Cele două fete au o relație bună, așteptând cu sufletul la gură orice semn de la părinți, dar și scurtele conversații pe care le au cu cei care le-au dat viață.
Legătura dintre ele și părinți se face cu ajutorul Skype-ului, aplicație ce le permite protagoniștilor să se vadă, să își urmărească reciproc gesturile, mimica, însă atingerile, contactul direct lipsesc, din cauza distanței. Cel mai trist fapt este că scurtele convorbiri și întrevederi trebuie programate, iar până în momentul începerii, copiii stau ca pe ghimpi ca să-și vadă părinții și să afle vești de la aceștia.
Autoarea aduce în atenție și o temă sensibilă, cea a romilor. Ilinca și colegul său de etnie romă, Florin, au de făcut pentru școală un proiect despre poetul Mihai Eminescu. Băiatul s-a gândit să pună bazele unui blog de fotografie și poezie despre București. Pe baza pozelor făcute de Ilinca, Florin va concepe câteva versuri, pentru a pune în valoare locurile emblematice ale capitalei.
Finalul acestui volum este unul zbuciumat deoarece Ilinca află adevăratul motiv pentru care părinții săi au plecat în Franța. Tatăl celor două fetițe a fost diagnosticat cu cancer la colon, iar plecarea în Franța a fost pentru operarea și tratarea bărbatului. Cu alte cuvinte, părinții săi nu sunt căpșunari.
Deși este îmbrăcată în straiele viu colorate ale copilăriei, opera de față tratează subiecte delicate, pentru oameni mari, precum boala și lupta pentru supraviețuire, care ne determină să facem orice este posibil doar pentru vindecare și un trai decent. Lectura cărții este ușurată de limbajul simplu, fără detalii. Se poate citi într-un sfârșit de săptămână. V-o recomand cu mare drag. Lectură plăcută!