Titlu: Sub aceeaşi stea
Autor: John Green
Editura: Trei
An apariţie: 2013
Număr pagini: 312
Care este granița dintre ficțiune și realitate? Dar dintre viață și moarte?
O carte din topul preferințelor tinerilor din lumea întreagă este interzisă adolescenților dintr-un comitat din SUA, cu alte cuvinte tocmai din țara natală a autorului ei, John Green. Și atunci te întrebi din nou, care este granița dintre literatura autentică și cea de consum, dintre etică, estetică și moravuri? Sub aceeași stea (The Fault in Our Stars) pare la o primă impresie o carte născută sub o stea norocoasă tocmai pentru că spune povestea unei tragedii. La o primă impresie.
Pe John Green nu îl recomandă însă doar un succes comercial ci și faptul că este inclus de revista Time într-un clasament al celor 100 cei mai influenți oameni din lume. Toate datele sale biografice, din adolescență până în prezent, și cele profesionale stau sub aceleași însemne nobile: activism, talent autentic pus în slujba educației, oamenilor și a vieții.
La cei 37 de ani a adunat multe argumente, mai bine zis fapte și experiențe, care vorbesc despre un tip total diferit de scriitorul pe care îl prezintă în paginile cărții menționate mai sus.
Arta trebuie trăită pare-se. Și viața la fel. Acesta este mesajul cărții. Chiar dacă poate scriitorii capitulează și ne dezamăgesc uneori prin modul în care înțeleg să-și trăiască viața, cititorii sunt cei prin care cărțile respiră și își câștigă nemurirea.
Și-a dorit să devină preot, dar a sfârșit prin a deveni scriitor
O întorsătură într-adevăr interesantă. Conjunctura în care s-a produs această turnură a pus bazele romanului „Sub aceeași stea”. Abia terminase colegiul cu dublă specializare engleză și religie și se înscrisese la Universitatea de Teologie din California. Lucra ca student la teologie într-un spital în care erau tratați copii cu afecțiuni grave, iar această experiență l-a determinat să părăsească facultatea și să devină scriitor.
A lucrat câțiva ani la publicații precum Booklist – Chicago, The New York Times Book Review, ca editor, realizând sute de recenzii la cărți de literatură, despre Islam și gemenii siamezi și s-a remarcat ca autor al unor comentarii originale pentru posturi publice de radio.
În prezent, dezvoltă un proiect împreună cu fratele său, alăturându-li-se o mulțime de oameni pe VlogBrothers – un video blog, în care se discută despre probleme de actualitate socială, politică și altele. Această platformă realizează și extraordinare demersuri în favoarea unor cauze caritabile și umanitare.
Tot împreună cu fratele său, Hank Green și comunitatea de pe VlogBrothers (Nerdfighters) a lansat în 2012 un proiect educațional pe YouTube, dezvoltat printr-un grant acordat de Google. Se cheamă CrashCourse și oferă cursuri de istorie, biologie, literatură, chimie, ecologie, psihologie în formatul unor filmulețe postate pe YouTube.
Ne oprim aici, menționând doar câteva dintre cele mai importante proiecte. Puteți să vă alăturați și voi acestuia dacă nu ați făcut-o deja cumva, pe http://johngreenbooks.com/, https://www.youtube.com/vlogbrothers și https://www.youtube.com/user/crashcourse . Veți descoperi mai multe despre autorul preferat și despre obiectivele acestuia, de-a dreptul temerare.
John Green – scriitorul
Cărți publicate:
Looking For Alaska – 2005
An Abundance of Katherines – 2006
Paper Towns – 2008
Let It Snow: Three Holiday Romances – 2008
Will Grayson, Will Grayson – 2010
The Fault in our Stars, 2012, ecranizată în 2014.
Premii și realizări:
Printz Award, 2006 – pentru primu său roman – Căutând-o pe Alaska
Edgar Award, 2009 – pentru cel mai bun roman pentru adolescenți – Paper Towns
Corine Literature Prize, 2010
Odyssey Award, 2010 – nominalizat pentru Excelență în Producerea de AudioBook
ianuarie 2012 – A debutat pe locul 1 în clasamentul The New York Times – Cel mai bine vândute cărți
2014 – ecranizarea cu titlu omonim a debutat pe locul 1 în box office
Potrivit Wall Street Journal: „unii îl consideră deschizătorul unei noi ere de aur, ajutat și de fenomenul promovării prin internet. Această eră este cea a actualității, a realismului în literatura pentru tineri, urmând după o perioadă de dominație a cărților utopice cu vrăjitori și vampiri.”
În concluzie
Am găsit traduse în limba română trei dintre cărțile autorului, la Editura Trei: Căutând-o pe Alaska, De 19 ori Katherine și Sub aceeași stea.
Ecranizarea Sub aceeași stea este la fel de populară precum cartea. S-a bucurat și de o coloană sonoră foarte difuzată pe canalele de muzică, la care și-au adus contribuția mai mulți artiști precum Ed Sheeran, One Republic sau Charlie XCX.
Chiar dacă pare o carte despre o tragedie, aceasta ne vorbește mai degrabă despre un mod de a trăi decât despre un fel de muri. Cu toții avem ce învăța din ea, de la cei mai tineri până la cei mai „experimentați”.
sinteză de Anca Spiridon
Povestea
Romanul „Sub aceeaşi stea” de John Green prezintă povestea de dragostea a doi adolescenţi, Augustus Waters (Gus) şi Hazel Grace Lancaster, care suferă de cancer. Această boală nemiloasă, se termină o dată cu viaţa, însă cei doi protagonişti acceptă realitatea şi trăiesc fiecare zi ca fiind cea mai bună. „Steaua” neagră sub care eroii romanului se află, este „cancerul”, la fel ca mulţi din jurul lor, prieteni sau membrii „Grupului de sprijin”; cu toţii au învăţat să trăiască din nou, o viaţă umbrită de riscuri şi durere.
Hazel Grace în vârstă de şaisprezece ani, suferă de cancer de tiroidă, iar timpul liber şi-l petrece citind întruna cartea „O durere supremă”. Se înscrie în „Grupul de Sprijin”, condus de Patrick; aici îl va cunoaşte pe Augustus, în vârstă de şaptesprezece ani, care în urmă cu un an şi jumătate a avut cancer osos. Primul contact vizual dintre cei doi adolescenţi a fost de ajuns pentru aceştia, pentru aş da seama că sunt făcuţi unul pentru altul.
Eroina din „O durere supremă”, Anna, se aseamănă eroinei noastre deoarece ambele suferă de câte o boală cruntă; poate şi din acest motiv, Hazel a citit şi recitit cartea în nenumărate rânduri. Anna suferă „de o formă rară de leucemie”. Finalul neterminat al cărţii sale preferate, îi pune cititoarei Hazel o mie şi una de întrebări cărora nu le găseşte răspuns, însă decide că singura persoană capabilă să o lămurească este însuşi autorul operei, Peter Van Houten. Îi trimite acestuia nenumărate scrisori fără să primească vreun răspuns. Scriitorul se mutase din Statele Unite în Olanda, unde Hazel credea că va continua cartea, căci nici pe blogul personal nu mai postase ceva de vreme bună.
Căutarea scriitorului Peter Van Houten s-a dovedit o misiune imposibilă pentru tânăra cititoare, însă Gus a reuşit să ia legătura cu asistenta maestrului literar; aceasta a făcut posibilă legătura dintre cititor şi scriitor. Văzând rezultatul e-mail-lui lui Gus, Hazel prinde curaj şi îi trimite vestitului Peter Van Houten câteva gânduri prin intermediul asistentei acestuia. Răspunsul nu a ezitat să apară, însă nu şi lămuririle referitoare la curiozităţile adolescentei. Copila primeşte în schimb posibilitatea de a-şi vizita scriitorul preferat în cazul în care se afla prin Amsterdam şi numai aşa, faţă în faţă, copila ar putea primi răspunsurile căutate.
Strategia asistentei scriitorului Peter Van Houten de a ascunde adevărata identitate a acestuia, este una foarte bună şi atent calculată, însă nu ia în calcul posibilitatea ca un cititor înrăit să se încăpățâneze să-și întâlnească idolul, cu preţul vieţii.
Hazel de cum a aflat de şansa de a-şi întâlni scriitorul favorit, nu îşi mai încape în piele de fericire. Cu riscul ca zborul la Amsterdam să fie ultimul din viaţa sa, adolescenta a riscat şi şi-a urmat visul: nimic nu mai conta în afara aflării sfârşitului nescris al cărţii. Astfel, aceasta, mama sa şi iubitul său, Gus, au urcat în avionul cu destinaţia Olanda.
În dimineaţa de dinaintea marii întâlniri, adolescenta s-a trezit la patru, căci emoţiile nu-i mai dădeau pace; se gândea într-una la Peter Van Houten. Întâlnirea a avut loc chiar în casa scriitorului, însă musafirii nu au găsit răspunsurile dorite, în schimb au găsit un om înecat în alcool, un alcoolic; acesta era vestitul scriitor Peter Van Houten.
Augustus a pierdut lupta cu cancerul, la opt zile după ce a ascultat discursurile prietenilor săi, Isaac şi Hazel, discursuri pe care aceştia aveau să le citească în public, la înmormântarea lui Gus. La acest eveniment neplăcut a luat parte însuşi Peter Van Houten.
Gestul său de a se prezenta la înmormântare nu a avut nici o explicaţie solidă; scriitorul a vrut să-şi spele păcatele faţă de cititorii săi, însă primirea pe care le-a făcut-o acestora, în Amsterdam, a spus totul despre maestru şi orice cale de a îndrepta răul făcut nu mai avea niciun rost.
Între cei doi adolescenţi, Hazel şi Augustus a fost o poveste frumoasă de dragoste care s-a descris în mai multe dovezi de dragoste: deplasarea în Amsterdam a avut loc datorită „Dorinţei” lui Gus (Djinnii îndeplineau dorinţele copiilor cu cancer); chiar dacă nu au găsit continuarea cărţii la maestrul literar Peter Van Houten, Gus s-a oferit să creeze propria sa finalitate numai să-şi facă iubita fericită.
Vă recomand romanul „Sub acceaşi stea” de John Green cu plăcere; aici veţi găsi două poveşti de viaţă care vă vor da încrederea de a merge mai departe în orice situaţie şi de a nu renunța după prima palmă primită.
Florina Dinu
Necsoiu Laura Elena a zis
Mulțumesc mult pentru serviciile oferite. Îmi voi strânge toate materialele și o să ti-le trimit pentru amine spune dacă îti place. V-A dura ceva timp dar sper sa le trimit pana pe 21 mai . 😊😊😊😀😇
Florina Dinu a zis
Numai bine şi pe curând cu materialele.
Necsoiu Laura Elena a zis
Îmi place place să citesc foarte mult. Însă această carte mi-a fost recomandată de profesoara mea de logică. A văzut că mereu citeam la ora dânsei și mi-a făcut cadou această carte. Cărțile citite de mine erau împrumutate de la Bibliotecă și nu aveam timp să citesc o carte în 2 săptămâni de aceea îmi petreceam toate pauzele la biblioteca şcolii. Îmi plăcea în special romanul Amurg de Stephanie Maryer împărțită în cinci volume Amurg, Lună nouă, Eclipsa, Zori de Zi I și Zori de Zi II. Părinții mei încă nu își permit să îmi cumpere o astfel de serie de cărți. Așa ca mi-am pus în cap sa mă angajez ca să îmi pot cumpăra eu. Vreau să știu dacă îmi poți recomanda o carte la fel de frumoasă ca „Sub aceeași stea ” de John Green!
Florina Dinu a zis
Bună! Seria „Amurg” a citit-o cândva colega mea de blog, Anca. Poate pe viitor va publica recenzii la volumele seriei. Ea îţi recomandă de aceeaşi autoare „Gazda”. După părerea ei este chiar mai bună.
Eu pot să-ţi recomand toate cărţile scrise de John Green. Găseşti multe recenzii pe blog la cărţile acestui autor deosebit http://www.cartiletinerilor.com/?s=John+Green.
Mi-au plăcut în special „Fulgi de iubire” şi „Oraşe de hârtie”.
În acelaşi registru de suflet îţi mai recomand: „Ascultă-ţi inima” – Sarah Dessen, „Uniţi pe vecie” – Taylor Jenkins Reid, „Cum te îndrăgosteşti” – Cecelia Ahern, „Distanţa dintre noi” – Kasie West, „Eve” – Anna Carey, „Veronika se hotărăşte să moară” – Paulo Coelho, „Cum am devenit Audrey Hepburn” – Mitchell Kriegman, „Pânza de păianjen” – Cella Serghi. Poţi citi despre aceste titluri pe blog.
În stilul lui John Green ar fi „Războiul ciocolatei” – Robert Cormier.
O carte frumoasă cu infuzii fantastice este şi „Miss Peregrine” – Ransom Riggs.
Să ştii că şi eu tot de la bibliotecă citesc cele mai multe dintre titlurile despre care scriu apoi pe blog. Aşa că nu fi descurajată! Mulţumesc pentru popas. Succes!
Necsoiu Laura Elena a zis
Îți mulțumesc mult pentru recomandări! O sa îmi facă plăcere să citesc toate cărțile astea și cred că orice om poate fi măreț. ..căci orice om poate sluji semenii. Nu trebuie să ai o diplomă universitară pentru ați oferi serviciile altora. Nu trebuie să stăpânești corect acordul subiectului cu predicatul pentru a ajuta pe cineva. Tot ce îți trebuie este o inimă plină de grație. Un suflet născut din iubire.
Florina Dinu a zis
Şi eu îţi mulţumesc şi mă bucur din tot sufletul dacă găseşti sugestiile mele utile.
Pe curând, cu alte impresii pe care să le putem împărtăşi aici datorită cărţilor citite.
Necsoiu Laura Elena a zis
Îmi doresc să editez o carte scrisă din întâmplările mele de la început de an școlar și ași dori să știu tot ce trebuie să înțeleg ce am de făcut. Doresc să îmi dai câteva sfaturi.
Florina Dinu a zis
Bună! Mă bucur să aud că ai o astfel de inițiativă frumoasă și deopotrivă curajoasă. Și eu am publicat în trecut și pregătesc și în acest moment ceva.
Primul pas ar fi să-ți strângi materialele și să le dai o formă.
Pe de altă parte ar fi bine să încerci să fii prezentă prin scrierile tale pe orice cale on-line, în rețele de socializare, dar și în cercuri literare, forumuri de dialog pe teme literare. Dacă dorești să te exprimi noi putem să-ți oferim posibilitatea de a publica pe blog pentru că avem o secțiune tineri scriitori unde sunt publicate chiar și creații. Sau să încerci să îți creezi un blog personal pentru a-ți consolida cv-ul literar.
Apoi îți poți publica chiar și volumul în regia autorului și de asemenea să ți-l promovezi. Pe blog îi putem face o prezentare, iar prin celălalt proiect Editura Altfel Solutions SRL putem colabora oferindu-ți servicii de editare. Succes!