Titlul: Trăiește autentic
Autor: Andreea Săvulescu
Editura: Bookzone
Număr pagini: 160
An apariție: 2019
Opera de față debutează cu povestea de viață a scriitoarei. Aceasta provine dintr-o familie modestă, ce a avut doi copii de întreținut, o fată și un băiat, și care s-a confruntat cu greutățile vieții. Naratoarea mărturisește că iubește viața și oamenii, a crescut la țară, dar și la oraș, a învățat de mică ce este munca și cât de satisfăcătoare este recompensa, își amintește că părinții o obligau să citească zilnic câte 20 de pagini pe zi, și că medicina nu a fost pentru ea deoarece era „certată” cu chimia. Cu toate acestea, a învățat, a investit în persoana sa și a ajuns medic pentru sufletele celor din jur.
A trăi autentic presupune a trăi veritabil, original, conform cu sinele tău real. A trăi autentic presupune a trăi fără perdea, a te arăta exact așa cum ești, fără teama de a fi criticat, de a fi respins sau judecat. A trăi autentic presupune a te iubi pentru ceea ce ești și a acționa în consecință cu ceea ce te definește, învingându-ți temerile.
Pe scurt, viața trăită autentic este calea spre fericire. Fericirea vine din interiorul oricărei persoane și vine odată cu acceptarea propriei persoane cu sinele autentic.
Dacă pentru mulți plânsul reprezintă o dovadă de slăbiciune, ei bine, nu este așa. Plânsul este o metodă de vindecare și de întărire, fiind o dovadă de autenticitate. Cu ajutorul lacrimilor sufletul este eliberat de durere, suferință dar și de stres.
În opera de față ne sunt prezentate căile pentru eliberarea fricii și a durerii. Pentru a scăpa de frici te poți manifest astfel: țipă, imaginează-ți că țipi, lovește, scrie ce simți.
Familia reprezintă principalul factor care determină capacitatea de auto-acceptare a unei persoane. Șirul factorilor este completat de prieteni și colegi, dar și de societate.
Un alt subiect abordat de naratoare este diferența dintre stima de sine și încrederea în sine. Mai sunt trecute în revistă și cele mai comune semne ale stimei de sine scăzute dar și ale unei stime de sine crescute.
Pentru a pune punct disperării, umilinței, suferinței și lipsei de orizont trebuie să detectăm problemele cu care ne confruntăm, în viața de zi cu zi. Ele apar cu un scop și anume de a ne învăța să creștem și să dobândim un grad înalt de conștientizare, evoluție, înțelegere și responsabilitate. Problemele au capacitatea de a ne maturiza și să ne demonstreze cât de puternici suntem. Pentru aceasta trebuie să cunoaștem să rezolvăm problemele și care sunt cele șase etape ale acestui proces: faza pregătirii, faza generării, faza de incubare, faza de evoluție, faza implementării și faza de învățare.
Ultimul capitol al operei de față este dedicat obstacolelor din calea fericirii. Autosabotajul reprezintă rezultatul oricărei acțiuni, emoție, gând sau comportament care ne limitează și ne împiedică să ajungem la rezultatul dorit. Autosabotajul apare sub mai multe forme în viața unei persoane, însă cel mai des este întâlnit în amânare, frică și scuze.
Prin intermediul acestui volum, psihoterapeutul Andreea Săvulescu își provoacă cititorii să treacă de la simpla încercare de a supraviețui, la a trăi cu intensitate, a lupta pentru un trai mai bun, pentru ca visele lor să devină realitate, depășindu-și condiția din prezent. Cititorul va desluși secretele pentru a descoperi adevărata fericire, depășind orice obstacol mental care îi stă în cale. Dar lucrul cel mai important al acestui volum sunt instrumentele necesare pentru a ajuta orice persoană să se recunoască cu sinele său autentic, pentru a descoperi cine este cu adevărat.
Pe blogul nostru mai puteți găsi și prezentarea volumului Ziua în care m-am iubit cu adevărat semnat de același scriitor.