Titlul: Umbra Nopții
Autor: Raluca Butnariu
Editura: Librex
An apariție: 2018
Număr de pagini: 368
Suflet umbrit
Romanul Umbra Nopții de Raluca Butnariu debutează cu petrecerea din somptuoasa sală de bal de la Almack’s, acolo unde lumea bună și-a dat întâlnire pentru a asista la debutul tinerei Emma, o femeie splendidă, de o frumusețe remarcabilă.
În cadrul acestui eveniment, Michael William Gerald Davenport, un tânăr de viță nobilă și unul dintre cei mai chipeși și doriți burlaci ai vremii, o va întâlni pe Anne Stoneleight, o tânără deosebită, cu un farmec aparte, dar care era oarbă.
Deși pe placul tuturor reprezentantelor sexului frumos, sufletul lui Michael era umbrit de moartea fratelui său, moarte pe care o punea pe seama misteriosului spion cunoscut sub numele de Umbra Nopții. Această persoană fără chip și fără identitate, Umbra Nopții, îndeplinea cu succes orice misiune pe care o primea de la oamenii cu care colabora, însă nimeni nu-i cunoștea identitatea. Cu toate acestea, Michael era mai hotărât ca niciodată să pună mâna pe acest agent dubios și să-l facă să plătească pentru moartea fratelui său, Theodor Davenport.
Spionul misterios, răzbunarea și făptașul
Umbra Nopții avea reputația de a fi o persoană antrenată, integră, periculoasă, extrem de inteligentă și cu sânge rece. De fiecare dată își îndeplinea misiunile într-un stil elegant și original. Aceste calități îl făcuseră pe Michael să-l admire pe misteriosul spion, după ce îi citise dosarul activităților din cadrul Serviciilor Speciale Secrete.
Vigilența protagonistului l-a ajutat să-i afle adevărata identitate. În spatele acestei legende vii se ascundea o femeie pe care mulți o credeau neajutorată, însă în realitate era o tânără puternică, curajoasă, neînfricată, capabilă, stăpână pe situație, dispunând de o forță ieșită din comun.
Având-o la mână cu secretul său, Michael putea face ce voia din Umbra Nopții, chiar și să o ia de soție indiferent dacă aceasta dorea sau nu.
Petrecerea dată în cinstea aniversării de doi ani a lui Marcus Davenport, nepotul protagonistului, a adunat la un loc lumea bună a vremii. Printre cei prezenți se ascundea însă și trădătorul, adevăratul răspunzător pentru moartea fratelui său și pentru comiterea altor crime. Prinderea ucigașului este obiectivul care motivează personajele să se avânte în acțiuni captivante, iar suspansul și aventurile se țin lanț.
Încă o dată, operele Ralucăi Butnariu îmi confirmă afirmația că nu pot fi lăsate din mână până nu sunt citite. Au harul de a-l acapara pe cititor, atrăgându-i interesul și curiozitatea asemenea unui magnet. Nu cred că există un cuvânt potrivit care să le descrie în totalitate, fapt pentru care vă invit mai întâi să citiți în rândurile de mai jos despre împrejurările în care a luat naștere volumul Umbra Nopții și apoi să lecturați tot ce a apărut sub semnătura acestei scriitoare cu har dumnezeiesc de prozator.
Scriitoarea ne dezvăluie din experiența sa de neuitat
Raluca Butnariu a dezvăluit, pentru cititorii blogului Cărțile Tinerilor, intensitatea cu care scris romanul Umbra Nopții – o experiență de neuitat:
„Începusem să scriu romanul Deziluzii… și m-am îndrăgostit de Michael Davenport. Am vrut să îi găsesc o afurisenie de femeie și așa s-a născut Anne. Așa că m-am oprit din lucrul la Deziluzii și am început să scriu Umbra Nopții. La vremea respectivă învățam pentru admiterea la UMF (Universitatea de Medicină și Farmacie) Târgu Mureș și mai aveam două săptămâni până la examen, dar nu reușeam să mă concentrez pe problemele de chimie organică. Tot mi se roteau dialogurile în minte… Așa că mi-am împachetat copila și bărbatul, i-am expediat la soacră-mea pentru două zile și am scris douăzeci de ore încontinuu. După ce-am scris sfârșitul, aveam vreo șase căni de cafea pe birou, două scrumiere pline, mă usturau ochii și abia am reușit să mă târăsc spre canapea. Cred că am adormit în căderea spre pernă! Două săptămâni mai târziu numele meu era ultimul de pe lista studenților bugetari, iar eu reveneam ușurată la Deziluzii.”