Titlul: Unde nu-i cap, vai de popoare!
Autor: Dragoș Pătraru
Editura: Litera
An apariție: 2017
Număr pagini: 224
Mă declar o fană a emisiunii „Starea naţiei” prezentată de Dragoş Pătraru. Acest „jurnalist de provincie”, cum ni se recomandă pe blogul personal, a decis să transpună și în scris, pertinent și cu umor, starea patriei noastre; „starea” stă acum scrisă în cartea Unde nu-i cap, vai de popoare!. Prezentând volumul, nu vreau să atac clasa politică sau să fac referire critică la vreun partid politic. Conținutul cărții vă stă la dispoziție și vouă. Eu intenționez odată cu recenzia mea să evidențiez stilul unui pamfletar talentat, umorul amar cu care a fost scrisă cartea care nu este o carte. Arată ca una, dar nu este, conform spuselor scriitorului.
Scrierea este intitulată după o zicală populară „Unde nu-i cap, vai de picioare”, iar în alcătuirea ei intră cinci capitole denumite astfel: „Politică şi hoţie”, „Viaţa pe Terra”, „România, pământ românesc”, „Alegerile româneşti” şi „Nebunii”, în timp ce subcapitolele sunt mult mai numeroase şi detaliază subiectul principal. Aceste scrieri exprimă opiniile omului de televiziune și ale echipei din care face parte cu privire la evenimentele ce şi-au pus amprenta asupra ţării noastre.
Ca o extensie în scris a emisiunii menţionate mai sus, volumul de faţă duce însă lipsă de talentul interpretativ cu care Dragoş Pătraru își prezintă emisiunea. Este un geniu al comediei, care ştie să pună punctul pe „i”, să sublinieze anumite fapte şi să le pună în valoare prin schimbarea timbrului vocal. Aş fi preferat ca această carte să fie însoţită de un CD, cu înregistrări din timpul emisiunii sau cu fragmente citite așa cum doar prezentatorul ştie să o facă pentru a ne readuce buna dispoziţie după o zi grea de muncă și… de lovituri în moalele gândirii. Nu cred că această carte se poate povesti, deoarece sunt atâtea subiecte analizate încât nu ştii pe care să îl alegi. Cea mai bună cale pentru a afla cele detaliate de scriitor este lectura, dar nu orice lectură, ci cu puţină intonaţie pentru a fi cât mai aproape de adevăr.
Adesea, scriitorul foloseşte verbele la persoana întâi, plural, ceea ce denotă că-şi ia cititorii de partea sa, se identifică cu ei, implicându-i, pentru că sunt deja implicați în aceeaşi problemă, camarazi de suferinţă sau de revoltă, de haz de necaz. Acest lucru este de apreciat, deoarece Dragoş Pătraru ştie că înainte de toate este cetăţean român, apoi soţ, părinte, jurnalist şi om de televiziune.
Prezentându-se ca o culegere de texte, opera de faţă este uşor de citit, deci v-o recomand cu mare drag, căci ce am avut de spus am scris, iar detaliile picante le veți descoperi singuri, citind cartea. Recenzia ar fi totuși incompletă, doar o trecere superficială, dacă nu îl amintesc pe caricaturistul Mardale, mintea care a conturat desenele din opera de faţă.
Lectură plăcută tuturor şi râdeţi cât puteţi pentru că aveţi materie primă din belşug!