Titlul: Vico, fratele dragonilor; volumul I, Secretul talismanului strălucitor
Autor: Oliver Pautsch; Ilustrație: Timo Grubing
Editura: Sigma Educațional
Număr pagini: 64
An apariție: 19 octombrie 2019
Când dragonii sunt adorabili și cărțile pentru copii, irezistibile…
Niște „de ce”-uri copilărești, dar tare supărate
„De ce”-urile copiilor sunt printre primele în ordinea întrebărilor despre sine și despre lumea înconjurătoare. Etapa cu „de ce”-uri dă naștere la tot felul de situații neașteptate, iar cei care sunt părinți știu cel mai bine la ce mă refer.
Totuși ce nici măcar părinții nu știu, dar a venit timpul să afle, este că există câteva „de ce”-uri chiar mai spectaculoase decât credeau:
— Tati, de ce nu pot și eu să zbor? […] Și de ce scoți flăcări pe gură? Iar eu, nu? Vreau să știu și asta.
— De ce ai gheare și dinți lungi? Și eu, nu? E atât de nedrept!
Aceste „de ce”-uri tare supărate îi aparțin unui copil care trăiește într-o familie de dragoni. Cu ele începe povestea care ni-l face cunoscut pe Vico. El este unicul om care locuiește bine mersi pe tărâmul dragonilor, fiind crescut și ocrotit de aceștia, chiar dacă dragonii s-au îndepărtat de oameni de mult timp. Este și personajul care dă titlul unei serii de cărți pentru copii cu totul și cu totul seducătoare: Vico, fratele dragonilor.
Dușul cu nori
În primul volum, Secretul talismanului strălucitor, Vico este curios să afle de ce nu a zburat niciodată peste munți, de cealaltă parte a râului mare, și la pădurile de pe dealuri? Nici chiar tatăl său, dragonul Drago, nu-l poate lămuri. Cu toate acestea, Vico nu are nici cea mai mică idee de ce avea să i se întâmple. Și totul avea să înceapă imediat după o baie… aeriană și oarecum acrobatică.
Vico se înalță sus, foarte sus, până la nori, pe spinarea fratelui său dragon, Albăstrel. Apoi se afundă într-un nor gros și gri de ploaie. Un strat considerabil de funingine i se lipise de piele, ca o consecință inofensivă a traiului său în peșteră, alături de dragoni și de suflarea lor de foc. După dușul cu nori, murdăria se spală, iar dragonii și fratele lor urcă deasupra norilor pentru a se usca la soare. Pielea dragonilor lucește iarăși în albastru închis și verde deschis.
Start în aventură
Aventura celor trei frați începe atunci când Verzișoara, surioara-dragon, este atrasă irezistibil de o strălucire. Fără să se mai gândească la urmări, micuța creatură, trece în zbor peste râul cel mare, care separa cele două lumi, și dispare în pădurea de pe teritoriul oamenilor.
Cei doi băieți din familia de dragoni, Vico, puiul de om și Albăstrel, puiul de dragon, nu rămân prea mult pe gânduri, ci se lansează în zbor, cu viteză maximă, pe urmele Verzișoarei, aterizând într-o poiană.
Într-un loc, iarba era bătătorită, semn că acolo se prăbușise Verzișoara. După un bolovan, Albăstrel găsește o plasă ruptă. Micul dragon este tare îngrijorat și simte cum furia pune stăpânire pe el: responsabili pentru capturarea Verzișoarei nu pot fi decât dușmanii dragonilor — oamenii. Dar unde poate fi surioara lui?
Simțurile dezvoltate ale micului dragon albastru, dar și teama de a nu fi prinși de oameni îi conduc pe cei doi frați la intrarea într-o peșteră
Dinăuntrul peșterii răzbate o lumină verzuie, iar frații aud voci șoptite care îi îndeamnă insistent să intre. Ei își fac curaj și pășesc înăuntru. Aici o reîntâlnesc cu bucurie pe Verzișoara. Avea o aripă vătămată, dar se afla în peșteră liberă și mai ales o găsiseră în viață. Surioara lor le povesti cu însuflețire ce i se întâmplase de când s-a aruncat în aventură până în momentul revederii.
Dar Verzișoara nu este singură în peșteră. Își făcuse o prietenă care îi oblojise aripa dreaptă, legând de aceasta o atelă dintr-o creangă și fâșii de pânză. Prietena Verzișoarei, se numește Mona, este o fetiță de vârsta lui Vico și locuiește în satul oamenilor. Cel mai impresionat este Vico care nu mai văzuse niciodată o ființă asemenea lui, o ființă umană. Chiar dacă trăiește în satul oamenilor care se tem de dragoni, Mona gândește diferit, iar Vico este curios să afle mai multe de la ea. Curiozitatea sa va crește odată ce Verzișoara remarcă un fapt neobișnuit. Ceea ce a atras-o pe micuța dragon în pădurea oamenilor a fost strălucirea unui talisman pe care îl purta Mona la gât fără a ști pe cine va aduce acesta pe teritoriul oamenilor. Un obiect strălucitor era ca un magnet pentru dragoni, nu ar fi putut să îi reziste chiar dacă ar fi vrut. Verzișoara simțea că trebuia să îl aibă. Talismanul însă arăta identic cu amuleta lui Vico. Pe ea erau gravați doi arbori. Crengile lor se vedeau ca și cum copacii se țineau de mâini. Vico decide să amâne puțin întoarcerea acasă pentru a cerceta acest nou „de ce?” irezistibil. Ce legătură există între cele două amulete, ce secret îl face pe Vico dornic să continue aventura?
Lansarea cărții în România, 19 octombrie
Prima carte din seria Vico, fratele dragonilor (Vico, Drachenbruder) a fost publicată recent în limba română de editura Sigma Educațional. Lansarea primului volum Secretul talismanului strălucitor are loc, sâmbătă, la finalul acestei săptămâni. Copiii pot face cunoștință cu Vico și pot descoperi întreaga poveste într-o locație specială pentru bucuria lecturii – Biblioteca Națională a României, București, în cadrul Târgului internațional de carte pentru copii – BOOKerini, ediția a II-a (17-20 octombrie 2019).
O serie de cărți cu dragoni, care poate cuceri orice cititor, indiferent de vârstă
Seria de cărți Vico, fratele dragonilor este rodul unei colaborări inspirate, ce poate cuceri orice cititor, indiferent de vârstă. A fost publicată inițial, în primăvara acestui an, în Germania.
Oliver Pautsch, un scriitor implicat în promovarea lecturii printre copii și tineri
Scriitorul german Oliver Pautsch nu se ferește de cuvinte în fața copiilor și acestea sunt din plin în cartea de față. În loc să își piardă vremea cu dileme de genul „copiilor nu le mai place să citească sau copiii nu mai au răbdare să asculte povești”, autorul cărții, de altfel implicat în evenimente de promovarea lecturii printre tineri, își caută bine cuvintele și știe să le potrivească cu întâmplări pline de candoare: dușul cu nori, este un bun exemplu. „De ce”-uri sunt nostime, se țin lanț și fac sarea și piperul poveștii, iar scriitorul știe că fiecare copil va relaționa cu ele și se va regăsi în ele. Ideile năstrușnice se succed cu repeziciune, iar cei mici pur și simplu nu le pot rezista. Oare ce-ar fi făcut ei în locul Verzișoarei, dar al lui Vico? Cu siguranță ar alege aventura, deci vor dori să afle ce se întâmplă mai departe în poveste și rămân atenți până la final.
Când faci totul pentru plăcerea lecturii
Scriitorul știe de asemenea să speculeze original ingredientele rețetei din clasicele povești și din miturile cu dragoni, iar felul în care o face este inedit și apropiat de copii și familie.
Probabil că tocmai aceste atuuri ale poveștii, această schimbare de rețetă l-au convins pe Timo Grubing, ilustratorul cărții, un artist fascinat de dragoni, să se „amestece” tocmai în această poveste, nu în alta. Iar intervenția lui vine într-adevăr mănușă pe firul narativ al poveștii.
Artistul continuă în plan vizual întâmplările, descrierea personajelor, cumva dezlănțuind imaginația noastră și toate cunoștințele de zoologie, dând viață unor dragoni neobișnuiți, meniți parcă să ajungă vedete și să facă concurență protagoniștilor din cinema.
Oare ce au acești dragoni de sunt mai degrabă drăgălași, protectori și familiști decât fioroși și singuratici? Ceva din trăsăturile altor animale cu solzi, cunoscute de noi din documentarele TV, se regăsește în aspectul personajelor. Să fi împrumutat dragonii aceștia ceva din trăsăturile unor iguane marine din Galapagos, dar atunci cum se face că dorm precum niște pisicuțe? Doar înfățișarea lui Drago, tatăl-dragon, ne mai amintește parcă de vechii dragoni, dar nu pare nicidecum înspăimântător ci mai degrabă autoritar și grijuliu.
Acest nou titlu din literatura pentru copii, Vico, fratele dragonilor, le oferă copiilor accesoriile necesare, pentru a se lansa într-o aventură literară și vizuală adorabilă: dragoni în rolurile principale, care le înfiripă imaginația, și un băiețel simpatic și dornic de aventură. Totodată cartea nu produce nicio precauție și nu declanșează îngrijorare în rândul părinților. Este o poveste pentru întreaga familie. Lecturi fabuloase să aveți!