Titlul: Wabi-Sabi
Autor: Francesc Miralles
Editura: Humanitas Fiction
Colecție: Raftul Denisei
An apariție: 2018
Număr de pagini: 208
„WABI-SABI” fără expeditor
Samuel de Juan a găsit în cutia sa poștală o vedere care înfățișa o pisică de porțelan alb cu lăbuța stângă ridicată. Vederea nu prezenta adresa sau numele expeditorului, ci doar o ștampilă din Japonia și mesajul „WABI-SABI”.
De meserie profesor universitar, Sam împărțea apartamentul său cu motanul Mishima, după ce iubita sa Gabriela l-a anunțat că vrea să se despartă de el.
La câteva zile după descoperirea primei vederi, una nouă își face apariția. Cea de-a doua ilustrație reprezenta un templu zvelt în mijlocul unui peisaj de munte. Timbrul și ștampila erau tot în japoneză.
Singurul indiciu privind proveniența celor două vederi era localitatea Kyoto.
La îndemnul unor prieteni, Sam decide să se îndrepte spre orașul din Japonia, acolo unde spera să-l întâlnească pe expeditorul cărților poștale.
Să înceapă aventura!
Ajuns pe meleagurile japoneze, naratorul descoperă muzica karaoke, iar un bar îi va purta numele de acum înainte BARUL SAMUEL.
Sam a întrebat un trecător dar și un taximetrist despre atelierul care producea vederile primite de acesta însă niciunul dintre interlocutorii săi nu au dorit să-i indice direcția spre care se afla adresa de pe cărțile poștale. De ce oare?
Protagonistul este singur în această călătorie și întruchipează singurătatea absolută. Într-o țară precum Japonia, unde oamenii mișună precum furnicile, Sam nu are cu cine schimba o vorbă până când își va încheia călătoria. În schimb, își petrece timpul călătorind dintr-un loc în altul și vizitează clădirile sau muzeele la care visase de mult timp.
Soarta i-o scoate în cale pe Muzuki, o japoneză frumoasă și excentrică care a crescut în Statele Unite.
Altfel de miopie, altfel de tratament
Călătoria în Japonia poate fi privită ca pe o regăsire a sinelui, ca pe o alinare după o tragică despărțire. Acest „tratament” al miopiei l-a ajutat pe protagonist să vadă spiritual, să înțeleagă că nimic nu este perfect și nici nu durează veșnic, totul se schimbă, iar niciodată lucrurile nu ies așa cum ni le imaginăm sau planificăm. Bucurați-vă de fiecare zi și de lucrurile mici care fac diferența!